Kesälahden sankarihautausmaa

Ristit, sankahaudat

Taipaleentie 9, 59800 Tohmajärvi

Hautausmaa on avoinna jokaisena viikonpäivänä klo 7.00-22.00 ympäri vuoden.

Vuonna 1958 itsenäisyyspäivä kokoontui eri yhteisöt neuvottelemaan ja päättivät lähteä editämään muistomerkkiä Kesälahden hautausmaalle. Toimikunnan puheenjohtajaksi tuli apteekkari Keijo Mäkelä ja toimikunta lähestyi muistomerkin suunnittelija Heikki Häiväojaa. Toinen luonnos hyväksyttiin kesällä 1961. Se oli "Kaatunut raja-aita", joka kuvaa raja-aitaa ja sisältää kaatuneiden sankarivainajien nimet. Murtumakohdassa sijaitsee risti. Häiväoja on myöhemmissä keskusteluissa todennut, että sinälläänhän raja-aita ei kaatunut vaan pikemminkin "murtui". Siksi voidaan ennemminkin puhua työstä "Murtuneena raja-aitana". Sankarihautausmaa sisältää 178 sankarivainajaa ja valkeaa ristiä, joihin myöhemmin on lisätty graniittilaatta. Alkuperäisen kaltainen risti hautauksen merkkinä on näin ainutlaatuisesti säilytetty.

Kesälahden kunnan kaatuneiden suhteellinen osuus vuosien 1939-1944 aikana on maan kuntien korkeimpia. Vuonna 1964 heinäkuun 19. päivän jumalanpalveluksen jälkeisessä muistomerkin paljastusjuhlassa olikin paikalla tuhatlukuisen oman väen, joukossa runsaasti kaatuneiden omaisia ja aseveljiä, lisäksi kenraali Adolf Ehrnrooth puolisoineen, kenttäpiispa Toivo Laitinen, Kaakois-Suomen Rajavartioston komentaja, eversti Osmo Karhunen, Savonlinna sotilaspiirin päällikkö, everstiluunantti Teuvo Musto, sekä lukuisia muita sodanaikaisten joukko-osastojen upseereita Kesälahdelta.

Päiväjuhlassa puhunut kenraaliluutnantti Adolf Ehrnrooth kohdisti puheensa kaatuneiden aseveljien omaisille. "Emme ole täällä kerrataksemme sotahistoriaa vaan muistaaksemme kiitollisuudella ja hartain mielin heitä, joiden tie katkesi, jotta toiset voisivat elää ja kasvattaa uutta sukupolvea vapaassa maassa."

Hautausmaalla on lisäksi valkeiden ristien keskellä Viipurin koneellisella kiviveistämölla valmistettu Vapaussodassa kaatuneiden muistokivi, jossa seitsemän nimeä synnyin- ja kuolinaikoineen ryhmiteltynä: Vapaaehtoisia neljä ja asevelvollisia kolme. Muistokivessä Karjalan vaakuna sekä teksti: "Vapaussodassa w.1918 kaatuneitten poikainsa muistolle kesälahtelaisilta."

Hautausmaa on avoinna jokaisena viikonpäivänä klo 7.00-22.00 ympäri vuoden.

 

Pysäköinti Pysäköinti