Risti ja Rajat kiinni!

Kinkerikausi on taas pyörähtänyt käyntiin. Kinkerien aiheeksi valikoituu aina, jokin ajankohtainen aihe, joka linkittyy myös kirkon opetukseen. Tänä vuonna kinkerien aiheeksi valikoitui lähimmäisyys.

Kuka on lähimmäinen? Kristillisen näkemyksen mukaan kaikki ihmiset ovat lähimmäisiä toisilleen. Kaikkiin ihmisiin tulee suhtautua lähimmäisinä. Jeesuksen opetuksen mukaisesti ”rakastaa heitä kuin itseään” (Matt. 22:39). Se tarkoittaa, että kaikkia ihmisiä tulee kunnioittaa ja arvostaa. Tämä koskee niin tuttuja kuin muukalaisiakin.

Opetus on tuttu muuallakin Raamatussa. Oikeastaan käsky rakastaa lähimmäistä löytyy jo Mooseksen laista (3.Moos.19:18). Mooseksen laissa kielletään myös sortamasta muukalaista (5.Moos.24:14). Jumala rakastaa muukalaisia ja tästä syystä myös israelilaisten tuli rakastaa heitä, sillä olivathan he itsekin olleet muukalaisina Egyptissä (5.Moos.10:18-19). Muukalaisia olivat olleet jo heidän esi-isänsäkin (1.Moos.23:4).

Jeesus vie rakkauden vaatimuksen vielä pidemmälle. Myös vihamiehiä tulee rakastaa ja vainoojien puolesta tulee rukoilla (Matt.5:43-45). Jeesus opettaa, että kristityn tuntomerkki on rakkaus toisia ihmisiä kohtaan (Joh.15:34-35). Perustelu on sama kuin aiemmin: koska Jeesus on ensin rakastanut meitä ja antanut elämänsä meidän puolestamme, niin tulee meidän osoittaa rakkautta toisia ihmisiä kohtaan (1.Joh.4:19-20).

Viimeisen vuoden aikana Eurooppaan ja myös meille Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suuri määrä on laittanut lähimmäisenrakkauden äärimmäiseen testiin. Kuinka hyvin olemme onnistuneet? Mielestäni emme kovin hyvin…

Viime viikonloppuna Rajat kiinni! – liike järjesti Helsingissä mielenosoituksen maahanmuuttoa vastaan. Tuolloin mielenosoittajat kantoivat mukanaan isokokoista puista ristiä. Miksi risti ei alkuunkaan sovi tällaisen mielenosoituksen symboliksi? Jo pelkästään Rajat kiinni! – liikkeen nimi julistaa sanomaa: Älkää tulko tänne! Te ette kuulu tänne! Pysykää poissa! Älkää tulko meidän luoksemme! Risti sen sijaan julistaa aivan päinvastaista sanomaa: "Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon” (Matt.11:28). Ristillä Jeesus sovitti koko maailman synnin, kaikkien ihmisten synnit (1.Joh.2:2). Jumala itse rakasti maailmaa niin paljon, että antoi ainoan poikansa (Joh.3:16). Ristillä Jumala otti syleilyynsä koko maailman ja kaikki maailman ihmiset.

Risti on siis ikuinen merkki rakkaudesta, jota Jumala osoitti kaikkia maailman ihmisiä kohtaan. Osaammeko me osoittaa tätä samaa rakkautta toisia ihmisiä kohtaan, lähimmäisiämme kohtaan?

”Siinä on rakkaus -- ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Rakkaat ystävät! Kun Jumala on meitä näin rakastanut, tulee meidänkin rakastaa toisiamme.” (1.Joh.4:10-11)

Ville Hiltunen